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Title: Nuevas fuentes de antioxidantes naturales: caracterización de compuestos bioactivos en cinco frutos nativos de Chile.
Authors: Romero Román, ME.
Noriega Vásquez, F.
Farías Villagra, M.
López Belchi, MD.
Jara Zapata, P.
Vera Flores, B.
Keywords: BERRIES;POLIFENOLES;ANTOCIANINAS;CAPACIDAD ANTIOXIDANTE;HPLC-DAD;POLYPHENOLS;ANTHOCYANINS;ANTIOXIDANT CAPACITY
Issue Date: 17-Jun-2019
Publisher: Escuela Superior Politécnica de Chimborazo
Abstract: Berries from central and southern Chile were analyzed in order to find promising sources of polyphenols with clear activity on human health. Five native fruits like arrayan, white strawberry, murtilla and calafate, and a traditional berry (grape called “tintorera”) were studied. Antioxidant properties were determined in vitro according to the total polyphenol assay of Folin Ciocalteu, anthocyanins by differential pH, antioxidant capacity by measuring the capacity of reduction of the free radical 2.2-diphenyl-1-picrylhydracil (DPPH) and iron reducing capacity (FRAP) and chemical profile by HPLC-DAD. Calafate showed the highest value (1066.4 ± 24.9 mg gallic acid / 100g sample) for total polyphenols and anthocyanins (1031.9 ± 48.1 mg of cyanidin-3-glucoside / 100g of sample) followed by blue grape. Calafate displayed excellent reducing power (11279.2 ± 2027.4 umol Trolox / 100g FRAP assay and 5235.0 ± 445.9, umol / 100g in DPPH), followed by grape. The chemical profile ofanthocyanins showed delphinidin, cyanidin, malvidin, petunidin, peonidin and pelargonidin in the five berries. Around 30 flavonols derived from quercetin, yricetin and sorhamnetin were identified as well as ellagitannins present in white trawberry, very interesting compounds for further studies. These results contribute to highlight the potential use of these berries as functional foods.
Description: Diferentes berries de la zona centro y sur de Chile fueron analizados con el fin de buscar fuentes promisorias de polifenoles con clara actividad sobre la salud humana. Se estudiaron cinco bayas nativas: arrayan, frutilla blanca, murtilla y calafate, y un berry tradicional (uva tintorera). Se determinó in vitro sus propiedades antioxidantes según el ensayo de polifenoles totales de Folin Ciocalteu, antocianinas por pH diferencial, capacidad antioxidante por medición de capacidad de reducción del radical libre 2.2-difenil-1picrilhidracilo (DPPH) y poder de reducción férrica (FRAP) y perfil químico por HPLC-DAD. De los cinco berries, calafate registró el valor más alto (1066,4 ± 24,9 mg GAE/100g de muestra) para polifenoles totales y antocianinas (1031,9 ± 48,1 mg de cianidina-3-glucósido/100g de muestra) seguido por uva tintorera. Calafate presentó excelente poder reductor (11279,2 ± 2027,4 umol Trolox/100g ensayo FRAP y 5235,0 ± 445,9, umol/100g en PPH). El perfil químico de antocianinas mostró delfinidina, cianidina, malvidina, petunidina, peonidina y pelargonidina en los cinco berries. Alrededor de 30 flavonoles derivados de quercetina, myricetina e isorhamnetina fueron identificados así cómo elagitaninos presentes en frutilla blanca, compuestos muy interesantes para estudios posteriores. Estos resultados contribuyen a destacar el uso potencial de estos berries como alimentos funcionales.
URI: http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/11221
Appears in Collections:Número 22, Vol.2 (Julio - Diciembre 2019)

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