Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/12406
Title: Caracterización anatómica de tres especies forestales comerciales mediante tinciones, procedentes del Bosque Análogo Don Ramón, ubicado en el cantón Cumandá, provincia de Chimborazo.
Authors: Cauja Robles, Ana Lizbeth
metadata.dc.contributor.advisor: Salazar Castañeda, Eduardo Patricio
metadata.dc.contributor.miembrotribunal: Espinoza, Víctor Manuel
Keywords: CARACTERÍSTICAS ANATÓMICAS;DENDROLOGÍA;ESPECIES FORESTALES COMERCIALES;CARACTERÍSTICAS ORGANOLÉPTICAS;BOSQUE ANÁLOGO DON RAMÓN;CUMANDÁ (CANTÓN);CHIMBORAZO (PROVINCIA)
Issue Date: 2019
Publisher: Escuela Superior Politécnica de Chimborazo
Citation: Cauja Robles, A. L. (2019). Caracterización anatómica de tres especies forestales comerciales mediante tinciones, procedentes del Bosque Análogo Don Ramón, ubicado en el cantón Cumandá, provincia de Chimborazo. Escuela Superior Politécnica de Chimborazo. Riobamba.
Series/Report no.: FRN-CENID-UD;33T0226
Abstract: Ecuador is a privileged country due to its location, is biodiversity, the richness of its fauna and accelerated growth of its flora, but with little information about the wood anatomical and organoleptical characteristics, this researching proposes: to characterize anatomically three commercial forestall species through stains, this come from the Analogue Forest "Don Ramón", located in the Cumandá canton, Chimborazo Province to contribute with truthful and concise information. The 3 gather species in the area are known as: Laurel, "Pachaco" and Teak. The herbarium of the Escuela Superior Politécnica of Chimborazo was used for the dendrological identification. 2 cm3 cubes were realized for the anatomical identification, for the softening in the autoclave it was submitted to a temperature of 121 ºC, with a pressure of 11,61 atm, these were softening during a cycle (1 hour), the cuts (transversal, tangential and radial) were realized with the rotary microtome calibrated to 0,3 microns, the sheets that were obtained were put in Petri dish with distilled water for its hydration for the stains colocation: safranin to 1 %, blue #1 to 1 %, and malachite green to 0,5 %, getting to observe all the anatomical structures in the three cuts. Test tubes with the following dimensions were done: 2 x 9 x 15 cm for the organoleptic characteristics (texture, lustre, smell, flavour, grain and veined). Four cubes for each species were isolated to calculate the average density. Finally, comparative tables of the three species under study were done, using an analysis of variance. Keywords: ANATOMICAL CHARACTERISTICS - ORGANOLEPTIC CHARACTERISTICS – DENDROLOGY - COMMERCIAL FORESTALL SPECIES - ANALOGUE FOREST.
Description: El Ecuador es un país privilegiado por su ubicación, su biodiversidad, la riqueza de su fauna y el crecimiento acelerado de su flora, pero con escasa información sobre las características anatómicas y organolépticas de la madera, esta investigación propone: caracterizar anatómicamente tres especies forestales comerciales mediante tinciones, procedentes del Bosque Análogo “Don Ramón”, ubicado en el cantón Cumandá, provincia de Chimborazo, para contribuir con información verídica y concisa. Las 3 especies recolectadas en el sector, son conocidas como: Laurel, Pachaco y Teca. Para la identificación dendrólogica se utilizo el herbario de la Escuela Superior Politécnica de Chimborazo. Para la identificación anatómica se realizo cubos de 2cm3, para el ablandamiento en el autoclave se sometió a una temperatura de 121 ºC, con una presión de 11,61 atm, se ablandaron durante un ciclo (1 hora), se realizaron los cortes (transversal, tangencial y radial) con el microtomo rotatorio calibrado a 0,3 micras, las láminas obtenidas fueron colocadas en caja Petrí con agua destilada para su hidratación, para la colocación de las tinciones: Safranina al 1%, Azul #1 al 1% y Verde malaquita al 0,5%, logrando observar todas las estructuras anatómicas en los tres cortes. Para las características organolépticas (textura, lustre, olor, color, sabor, grano y veteado), se realizo probetas de con las siguientes dimensiones: 2 x 9 x 15cm. Se aisló 4 cubos por cada especie para calcular la densidad promedio. Finalmente se realizo las tablas comparativas de las tres especies en estudio, utilizando un análisis de varianza. Palabras clave: CARACTERÍSTICAS ANATÓMICAS - CARACTERÍSTICAS ORGANOLÉPTICAS – DENDROLOGÍA - ESPECIES FORESTALES COMERCIALES – BOSQUE ANÁLOGO.
URI: http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/12406
Appears in Collections:Tesis Ingeniero Forestal

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
33T0226.pdf3,54 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.