Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/1453
Title: Propuesta para la Implementación de un Plan de Seguridad e Higiene Industrial en la Fábrica de Embutidos Iberica Cia. Ltda. de la Ciudad de Riobamba.
Authors: Cuenca Sarango, Santiago Fernando
Pilla Tite, Kléber Washington
metadata.dc.contributor.advisor: Guamán Mendoza, Ángel Rigoberto
metadata.dc.contributor.miembrotribunal: Álvarez Pacheco, Carlos Oswaldo
Keywords: TECNOLOGÍA DE ALIMENTOS;SEGURIDAD INDUSTRIAL;IMPACTO AMBIENTAL;FÁBRICA DE EMBUTIDOS LA IBÉRICA;CONSERVACIÓN DE LA CARNE;RIOBAMBA (CANTÓN)
Issue Date: 9-Sep-2010
Series/Report no.: UDFM;85T00156
Abstract: A Proposal for the Implementation of an Industrial Security and Hygiene Plan has been elaborated in the sausage factory “La Ibérica Cia Ltda” to reduce 62% insecurity existing at the moment. For this a map and a matrix of risk identification which have been evaluated applying the specialized methods of Technical Management of the SASST (Security and Health Management System at Work) have been carried out. Moreover, internal reporting cards of incidents and accidents have been designed for a statistical analysis, together with the follow up cards to find out the motifs, parameters or circumstances which produced the incident or accident and reduce their impact. An Emergency and Contingency Plan was also developed in front of the hypothesis of a fire where the activities to be followed by the workers, delegates of brigades and units are planned as well as to know the escape routes and meeting zone, designed in the evacuation map. With the implementation of all these parameters knowledge on Security and Hygiene of the enterprise workers must be acquired. They must be aware of the adequate and correct use of the equipment of the Individual Protection (EPI). It is recommended to from the Security and Hygiene Committee to accomplish the Decree 2393 of the Security and Health Regulations of the Workers and improvement of the Work Environment, so as to facilitate the implementation of Industrial Security in the factory
Description: Se ha elaborado una Propuesta para la Implementación de un Plan de Seguridad e Higiene Industrial en la fábrica de embutidos “La Ibérica Cía. Ltda.”, con la finalidad de reducir el 62% de inseguridad que existe actualmente. Para esto se ha realizado: un mapa y una matriz de identificación de riesgos, los cuales se han evaluado aplicando métodos especializados de la Gestión Técnica del SASST (Sistema de Administración de la Seguridad y Salud en el Trabajo); además, se han diseñado, fichas de reporte interno de incidentes o accidentes, para un análisis estadístico, conjuntamente con las fichas de seguimiento; para dar con los motivos, parámetros o circunstancias que produjeron el incidente o accidente y reducir su impacto. También se ha desarrollado un Plan de Emergencia y Contingencia ante la hipótesis de incendio, donde se planifica las actividades que deben seguir los trabajadores, delegados a las brigadas y unidades; como también, conocer las rutas de escape y zona de encuentro, plasmadas en el mapa de evacuación. Con la implementación de todos estos parámetros, aumentar los conocimientos sobre Seguridad e Higiene en los trabajadores de la empresa, y concientizarlos del adecuado y correcto uso de los Equipos de Protección Individual (EPI). Se recomienda que se conformen el Comité de Seguridad e Higiene, para dar cumplimiento al Decreto 2393 del Reglamento de Seguridad y Salud de los Trabajadores y Mejoramiento del Medio Ambiente de Trabajo; y así facilitar, la implementación de la Seguridad Industrial en la fábrica.
URI: http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/1453
Appears in Collections:Ingeniería Industrial

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
85T00156.pdf7,66 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.