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Title: Desnutrición intrahospitalaria: ELAN - ECUADOR. Hospital IESS. Babahoyo. Provincia de Los Ríos. 2011
Authors: Yaguachi Alarcón, Ruth Adriana
Keywords: FACTORES DE RIESGO NUTRICIONALES;PRUEBAS DIAGNÓSTICAS;PACIENTE HOSPITALIZADO;PACIENTES ADULTOS;MAESTRIA EN NUTRICIÓN CLÍNICA;DESNUTRICIÓN HOSPITALARIA;PREVALENCIA DE DESNUTRICIÓN;HOSPITAL IESS;LOS RÍOS (PROVINCIA)
Issue Date: 2012
Publisher: Escuela Superior Politécnica de Chimborazo
Series/Report no.: UDCTEPEC;20T00513
Abstract: Hospital Malnutrition ELAN Ecuador, Hospital IESS - Ecuador. Babahoyo. Los Ríos province. 2011. This research was carried out with a cross - sectional no experimental research. The qualitative and qualitative variables such as sociodemographic, clinical and surgical care and nutr itional quality were used. The sample consisted of 6489 patients hospitalized in hospitals of the Ministry of Public Health and IESS hospitals in Ecuador. In this work a sample of 150 patients (chosen randomly), were asked to fill out two questionnaires. The nutrition survey hospital and subjective global assessment survey were implemented. Later on, the measure of weight and size and nutritional status of each patient hospitalized were determined. This study showed that 46.6% of hospitalized patients were well nourished, 45.3% of hospitalized suspects were moderately nourished or malnourished and 8% were severely malnourished. As conclusion, the hospital malnutrition increases as age advances, showing that the most vulnerable patients are those over 65 years old. It Is recommended to record the weight and size of the patient upon admission, periodically. Also is important to evaluate various markers of malnutrition based on albumin. It is necessary to count the number of lymphocytes. Finally, form nutritional teams with nutritionists, doctors and nurses to reduce malnutrition in hospitalized patients
Description: Desnutrición Intrahospitalaria: Elan-Ecuador Hospital IESS. Babahoyo. Provincia de Los Ríos. 2011. Esta investigación se llevó a cabo con el diseño no experimental tipo transversal y de variables cualitativas y cualitativas tales como: sociodemográficas, clínico-quirúrgicas y calidad de atención nutricional. El universo estuvo constituido por 6.489 pacientes hospitalizados de los hospitales del Ministerio de Salud Pública y hospitales del IESS del Ecuador, se trabajó con una muestra de 150 pacientes (fueron elegidos aleatoriamente), a los cuales se entrevistó y aplicó dos cuestionarios; encuesta de nutrición hospitalaria y evaluación global subjetiva, posteriormente se tomó el peso y talla y se evaluó el estado nutricional de cada paciente hospitalizado. En este estudio se encontró que el 46,6% de pacientes hospitalizados estaban bien nutridos, el 45,3% de hospitalizados estaban moderadamente nutridos o sospechosos de desnutrición y el 8% estaban severamente desnutrido. Se concluye que la desnutrición intrahospitalaria incrementa a medida que la edad avanza, siendo más vulnerables los pacientes mayores a 65 años de edad. Se recomienda registrar el peso y la talla del paciente al momento del ingreso, evaluar periódicamente varios marcadores de desnutrición como determinación de albumina y conteo de linfocitos en los pacientes hospitalizados, formar un Equipo de Terapia Nutricional de Nutricionistas, Médicos y enfermeras para reducir la desnutrición en el paciente hospitalizado.
URI: http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/3989
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