Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/4829
Title: Aclimatación de cinco cultivares de cebolla colorada (Allium cepa L.) a campo abierto
Authors: Tacuri Callacando, Francisco Javier
metadata.dc.contributor.advisor: LIndao Córdova, Víctor Alberto
metadata.dc.contributor.miembrotribunal: Yánez García, Wilson
Keywords: ACLIMATACIÓN AGRONÓMICA;CULTIVARES DE CEBOLLA;ALLIUM CEPA;CEBOLLA COLORADA;MACAJI (SECTOR);RIOBAMBA (CANTÓN);CHIMBORAZO (PROVINCIA)
Issue Date: 2016
Publisher: Escuela Superior Politécnica de Chimborazo
Citation: Tacuri Callacando, F. J. (2016). Aclimatación de cinco cultivares de cebolla colorada (Allium cepa L.) a campo abierto. (Tesis de grado). Escuela Superior Politécnica de Chimborazo. Riobamba
Series/Report no.: FRN-CENID-UD;13T0821
Abstract: This research proposes to evaluate the acclimation of 5 cultivars of red onion (Allium cepa L.) open field, in Riobamba City, Chimborazo Province. For the statistical design ADEVA was used of Design Complete Block design (RCBD), five experimental units were established, three replications. Among the five cultivars used in this study, there were differences found in the majority of analyzed variables; Thus agronomically cultivar with highest percentage of emercency was Red Snack (V3) with 96,06%, cultivar with best prendimiento was Bourgeois (V5) with 98,52%, to the height of the plant there was no major difference; the greatest number of leaves reached Super Red (V1) 10,60 leaves; the largest pseudostem diameter was reached by Super Network (V1) with a value of 2,08 cm., most cultivars late werw Super Red (V1) and Red Snack (V3) with 150 days, the greater weight of the bulb in the three categories and the best firmness of bulb obtained in the cultivar Bourgeois (V5). The best performance presented the cultivar Bourgeois (V5) with a value of 33,14 tm/ha. Economically, the cultivar that you presented lower variable cost was the cultivar Red Snack (V3) with 2622,81 USD, while to the cultivar Bourgeois (V5) presented a higher variable cost with 4718,02 USD. The greatest cost benefit obtained cultivar Francisca (V4) with 2,55 wich gives us a return of 155%. KEY WORDS: Agronomic Evaluation, Acclimation of Cultivating, Grow Onion, Agronomic Performance, Economic Profitability.
Description: La presente investigación propone: Evaluar la aclimatación de 5 cultivares de cebolla colorada (Allium cepa L.) a campo abierto, en el cantón Riobamba, Provincia de Chimborazo. Para el diseño estadístico se utilizó ADEVA del Diseño Bloques Completos al Azar (DBCA), se establecieron cinco unidades experimentales, con tres repeticiones. Entre los cinco cultivares utilizados para este estudio, se presentaron diferencias en la mayoría de variables analizadas; así agronómicamente el cultivar con mayor porcentaje de emergencia fue Red Snack (V3) con 96,06 %, el cultivar con mejor prendimiento fue Burguesa (V5) con 98,52 %; para la altura de la planta no hubo mayor diferencia; el mayor número de hojas lo alcanzó Súper Red (V1) con 10,60 hojas; el mayor diámetro de pseudotallo fue el alcanzado por Súper Red (V1) con un valor de 2,08 cm; los cultivares más tardíos fueron Súper Red (V1) y Red Snack (V3) con 150 días, el mayor peso del bulbo en las tres categorías y la mejor firmeza del bulbo lo obtuvo el cultivar Burguesa (V5). El mejor rendimiento presentó el cultivar Burguesa (V5) con un valor de 33,14 tm/ha. Económicamente, el cultivar que presentó menor costo variable fue el cultivar Red Snack (V3) con 2622,81 USD, mientras que el cultivar Burguesa (V5) presentó un mayor costo variable con 4718,02 USD. El mayor beneficio costo obtuvo el cultivar Francisca (V4) con 2,55 lo que nos da una rentabilidad del 155 %. Palabras clave: evaluación agronómica, aclimatación de cultivar, cultivar de cebolla, rendimiento agronómico, rentabilidad económica.
URI: http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/4829
Appears in Collections:Ingeniería Agronómica

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
13T0821 .pdf2,42 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.