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Title: Diseño de un producto de agroturismo para el cantón Cevallos, provincia de Tungurahua
Authors: Zamora Paucar, Marizta Alexandra
metadata.dc.contributor.advisor: Tierra Tierra, Patricia
metadata.dc.contributor.miembrotribunal: Gavilanez, Karla
Keywords: PRODUCTO AGROTURÍSTICO;CEVALLOS (CANTÓN);TUNGURAHUA (PROVINCIA)
Issue Date: 2016
Publisher: Escuela Superior Politécnica de Chimborazo
Citation: Zamora Paucar, M. A. (2016). Diseño de un producto de agroturismo para el cantón Cevallos, provincia de Tungurahua. (Tesis de grado). Escuela Superior Politécnica de Chimborazo. Riobamba
Series/Report no.: FRN-CENID-UD;23T0556
Abstract: This research proposes: designing an agrotourism product in Cevallos canton, Tungurahua province: trought five steps, first the current analysis of the tourism system identifying 1597 feeding places, 260 lodginng places, 8 production systems, 13 cultural and 5 natural attractions, applying the CPES and SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats) matrix; for the technical design of the product some components were determined: tourist attractions, productive (fruit growing, beekeeping, rabbits, cavícola, cattle, fish and poultry) systems, farms (12 orchards/farms) as well as the implementation of 4 guesthouses and 2 complemetary projects (home gardens, signals and nstural trails), besides it was carried out the packaging and trading strategies; the Cevallos Agrotourism Association Legal and administrative figure was determinated for the opertation of the product, under the protection of the low of popular and solidary economy, where a management model (manual processes, procedures manual, tools developed management, ethics code); the enviromental study was assessed with the application of the methodology of th Lázaro Lagos matrix, wich determines the positive and negative aspects of the activities that requires the apllication of the product, from the research, it was established that will produce positive and beneficial impacts. An envirimental management plan was developed in order to counteract the impacts negative; the economic and financial viability was determined by analysing investment costs, fixed costs, expenses and income (sales projections and utilities), it was obtained an NPV (Net Present Values) of $ 28080.70, a IRR (Internal Rate of Return) 9% with RBC of $1.30, through the calculation of cash flow with a recovery period of four years capital, as a result, the project feasibility. It is concluded that the implementation of this Project will strengthen local investment, optimize the agricultural and tourism sector and help the conservation of natural and cultural heritage of the territory. KEY WORDS: AGROTOURISM PRODUCT, TOURISTIC PRODUCT, AGRICULTURAL SECTOR.
Description: La presente investigación propone: diseñar un producto de agroturismo para el cantón Cevallos, provincia de Tungurahua; realizando cinco pasos, primero se realizó el análisis actual del sistema turístico identificando 1597 plazas de alimentación, 260 plazas de hospedaje, 8 sistemas productivos, 13 atractivos culturales y 5 naturales, aplicando la matriz CPES y FODA; para el diseño técnico del producto se determinaron componentes que vincularían: atractivos turísticos, sistemas productivos (frutícola, apícola, cunicola, cavícola, bovino, piscícola, avícola.), fincas (12 huertos/fincas), además, la implementación de 4 hospederías familiares y 2 proyectos complementarios (huertos familiares, señaletica y senderos), se realizó el empaquetamiento y estrategias comerciales; la figura legal y administrativa que se determinó para la operación del producto fue el de “Asociación de Agroturismo Cevallos” bajo el amparo de la ley de economía popular y solidaria, donde se desarrolló un modelo de gestión (manual de procesos, manual de procedimientos, herramientas de gestión, código de ética.); el estudio ambiental se evaluó con la aplicación de la metodología de la matriz de Lázaro Lagos que determina la afectación positiva y negativa de las actividades que requiere la operación del producto, donde se estableció que producirá impactos positivos y beneficiosos, y para contrarrestar los impactos negativos se elaboró un plan de manejo ambiental; la viabilidad económica y financiera se determinó mediante el análisis de costos de inversión, costos fijos, gastos e ingresos (proyecciones de ventas y utilidades), el cálculo de flujo de caja, se obtuvo un VAN de $ 28080,70, un TIR del 9%, con RBC de $ 1,30, con un periodo de recuperación de capital de 4 años, siendo el proyecto económicamente viable. Se concluye que la aplicación de este proyecto fortalecerá la inversión local, potencializará el sector agropecuario y turístico y ayudará a la conservación del patrimonio natural y cultural del territorio. Palabras claves: producto de agroturismo, atractivos turísticos, sector agropecuario.
URI: http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/5173
Appears in Collections:Ingeniería en Ecoturismo

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