Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/5370
Title: Comportamiento productivo de pollos capones pio-pio con dieta de base quinua y diferentes niveles de diatomeas
Authors: Ilvis Tapia, Diego Fernando
metadata.dc.contributor.advisor: Duchi Duchi, Nelson Antonio
metadata.dc.contributor.miembrotribunal: Fiallos Ortega, Luis Rafael
Keywords: POLLOS CAPONES;DIETA DE QUINUA;NIVELES DE DIATOMEAS;RIOBAMBA (CANTÓN);CHIMBORAZO (PROVINCIA)
Issue Date: 2016
Publisher: Escuela Superior Politécnica de Chimborazo
Citation: Ilvis Tapia, D. F. (2016). Comportamiento productivo de pollos capones pio-pio con dieta de base quinua y diferentes niveles de diatomeas. (Tesis de grado). Escuela Superior Politécnica de Chimborazo. Riobamba
Series/Report no.: UDCTIZ;17T1398
Abstract: Upon evaluating the effect of diets based on quinoa as by product an different diatoms levels in the productive performance of pio pio capon poultry with levels of 2, 4 and 6 kg/Tn of diatoms and a control treatmet with 5 replications and an experimental unit size of 5 birds adjusted to a completely at random design the data were tabulated in Excel (2010) and SPSS 18 version (2010) for ADEVA. The most relevant results were reported in final weights (5816,76 g) weight gain (4413,2 g) feed conversion (2,83 g) and cost/Kg weight gain with 1,53 USD obtained with the use of 2 kg/Tn of diatoms. The nutritional contribution with the different diatom levels plus a diet based on quinoa as by product did not record statistical differences between the evaluated treatments. In terms of meat quality in the chest muscle in the pio pio capon poultry with 2 kg/Tn (T1) reported means for pH at the 24 hours of 6,55 row protein of 25,44% in the intramuscular fat of 2,11%. Another positive effect of the use of the diatoms is the reduction of total coliforms from 40000 down to 2400 Ufc/ml; Escherichia coli from 3000 to 900 Ufc/ml obtained with the application of 4 kg/Tn of diatoms; while lowering the parasite load is usually efficient white the use of the different diatoms levels. In the economic analysis the 2 kg/Tn reports values of benefit/cost of 1,36 with a profitability of 36%.
Description: Al evaluar el efecto de dietas en base a quinua y diferentes niveles de diatomeas, en el rendimiento productivo de pollos capones pio pio, con niveles de 2, 4 y 6 Kg/Tn de diatomeas frente a un tratamiento control, con 5 repeticiones y un tamaño de unidad experimental de 5 pollos, ajustado a un diseño Completamente al Azar. Los datos se tabularon en Excel (2010) y SPSS versión 18 (2010), para ADEVA. Los resultados más relevantes fueron reportados en: pesos finales (5816,76 g), ganancia de peso (4413,2 g), conversión alimenticia (2,83 g) y costo/kg de ganancia de peso con 1,53 USD conseguidos con el empleo de 2 Kg/Tn de diatomeas. Los aportes nutricionales con los diferentes niveles de diatomeas más una dieta a base de quinua no registraron diferencias estadísticas entre los tratamientos evaluados. En términos de calidad de la carne analizada en el musculo pectoral en los pollos capones pio pio con 2 Kg/Tn (T1) reportaron medias para pH a las 24 horas de 6,55; proteína cruda de 25,44 % y la grasa intramuscular de 2,11 %. Otro efecto positivo del uso de las diatomeas es de la reducción de Coliformes totales de 40000 a 2400 UFC/ml; Escherichia coli de 3000 a 900 UFC/ml obtenido con la aplicación de los 4 Kg/Tn de diatomea; mientras que al bajar la carga parasitaria suele ser eficiente con el uso de los diferentes niveles de diatomeas. En el análisis económico con el 2 Kg/Tn reporta valores de beneficio/costo 1,36 con una rentabilidad del 36 %.
URI: http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/5370
Appears in Collections:Tesis Ingeniero Zootecnista

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
17T1398.pdf1,6 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.