Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/8514
Title: Diseño de un producto turístico para la parroquia San José de Payamino, cantón Loreto, provincia de Orellana
Authors: Fiallos Bonilla, Jessica Silvana
metadata.dc.contributor.advisor: Castillo Vizuete, Danny Daniel
metadata.dc.contributor.miembrotribunal: Miransa Salazar, Sandra Patricia
Keywords: PRODUCTO TURÍSTICO;POTENCIAL TURÍSTICO;SAN JOSÉ DE PAYAMINO (PARROQUIA);LORETO (CANTÓN);ORELLANA (PROVINCIA)
Issue Date: 2018
Publisher: Escuela Superior Politécnica de Chimborazo
Citation: Fiallos Bonilla, J. S. (2018). Diseño de un producto turístico para la parroquia San José de Payamino, cantón Loreto, provincia de Orellana. (Tesis de grado. Ingeniero en Turismo Sostenible). Escuela Superior Politécnica de Chimborazo. Riobamba.
Series/Report no.: FRN-CENID-UD;63T0026
Abstract: This paper proposes: to design a tourist product for the parish San José de Payamino, Canton Loreto, province of Orellana; through the collection of primary information, secondary and field trips, which elaborated the evaluation of tourism potential with the inventory of natural attractions, cultural and situational diagnosis. For the elaboration of the market study it was realized by means of the application of a survey determining the profile of the national and foreign tourist. For the elaboration of the technical Productive study, a marketing plan was designed based on direct distribution channels, a communication plan made up of a slogan, business card, triptych, Web page design and other means that will contribute to the Consumer training and ensure success, for the tourist circuit San José de Payamino Green place with history, two packages were prepared with their respective itineraries and costs. In order to carry out the legal administrative study, a Community tourism center was created, for the determination of the environmental evaluation, an environmental mitigation table was developed, finally, the financial study that determined the initial investment was made. That will be 185127.94 giving a positive NPV (Net Present Value) reaching an IRT (internal rate of return) of 36%, and a benefit/cost ratio of 1.28. It is concluded that the product if feasible and its implementation is recommended as a contribution to the development and growth of the tourist offer of the parish. Key words: TOURIST PRODUCT, TOURIST ATTRACTIONS, TOURIST PACKAGES.
Description: El presente trabajo propone: diseñar un producto turístico para la parroquia San José de Payamino cantón Loreto provincia de Orellana; mediante la recopilación de información primaria, secundaria y salidas de campo, donde se elaboró la evaluación del potencial turístico con el inventario de atractivos naturales y culturales y el diagnóstico situacional. Para la elaboración del estudio de mercado se lo realizó mediante la aplicación de una encuesta determinando el perfil del turista nacional y extranjero. Para la elaboración del estudio técnico productivo se diseñó un plan mercadotécnico basado en canales de distribución directa, un plan de comunicación conformado por un slogan, tarjeta de presentación, tríptico, diseño de página web y otros medios que contribuirán a la captación de consumidores y asegure el éxito, para el circuito turístico San José de Payamino Lugar verde con historia se elaboró dos paquetes con sus respectivos itinerarios y costos. Para la realización del estudio administrativo legal se creará un Centro de Turismo Comunitario, para la determinación de la evaluación ambiental se elaboró una tabla de mitigación ambiental, por último, se hizo el estudio financiero que determina que la inversión inicial será 185127,94 dando un VAN positivo alcanzando un TIR de 36%, y una relación de beneficio / costo de 1,28. Se concluye que el producto si es factible y se recomienda su implementación como aporte al desarrollo y crecimiento de la oferta turística de la parroquia. Palabras clave: PRODUCTO TURÍSTICO - ATRACTIVOS TURÍSTICOS - PAQUETES TURÍSTICOS.
URI: http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/8514
Appears in Collections:Tesis Ingeniería en Turismo Sostenible

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
63T0026.pdf2,54 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.